Auktoritet

En stat brukar i regel inte kompromissa när arga folkmassor gapar efter omval på grund av påstådda anklagelser om valfusk.

Under de här veckorna har många pratat om att Irans motvillighet att vara tillmötesgående mot protestmassorna är ytterligare ett tecken på att de faktiskt har något att dölja. Eller att de skickar hem journalister (som i princip alla andra stater brukar göra varje det hettar till på något sätt).

Jag anser attdet är fel. Det mest effektiva är att göra som stater brukar göra; skita i det som händer och försvaga massorna med lagom dos av övervåld (en överdos kan få motsatt effekt).

För instinktivt tänker jag och många andra att en kompromiss kommer att få massorna att lugna ner sig. Att dialog löser allt. Men historien visar att så fort en regent visar minsta tecken på välvillighet inför revolterande folk så brukar de inte ta det som ett tecken på att det finns hopp om överrenskommelser. Istället ses det som ett tecken på svaghet och det brukar bli första steget på en stor förändring, en revolution. Så blev det i Iran för 30 år sen, och bland annat flera av alla de franska revolutioner som bröt ut mellan 1789-1944.

Och i det här specifika fallet vore det verkligen ett idiotiskt sätt att undergräva sin egen auktoritet, genom att via omval i princip säga ”okej, ni kom på oss, vi fuskade”. Saker och ting skulle aldrig förbli detsamma även om Ahmadinejad skulle vinna ett omval.

Så går det till i Europa och Nordamerika och deras politiker känner till detta mycket väl. Men människor har en benägenhet att anpassa sina principer efter intressen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Mer om det en annan gång.

Annonser

~ av hossein på 2009/06/23.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: