You Tube visar sitt rätta ansikte

You Tubes glorifierade bild av en öppen kanal som sprider information eller skapelser bortom de stora multinationella bolagen- och myndigheters försök till censur är nu en gång för alla upplöst i aska.

I och med att de har tagit bort den amerikanske journalisten Max Blumenthals video ”Feeling the Hate in Jerusalem” utan någon uppenbar eller ens påstådd anledning, visar de att de är mottagliga för en typ av censur som inte är mer generös än vad man kan se hos en ”vanlig” TV-kanal.

Ni som inte har sett videon och nu inte kan se den, undrar förstås vad den handlade om?

Det var bara en väldigt kort reportage utan röst, där Blumenthal gick omkring i en krogkvarter i Jerusalem och frågade ungdomar vad de tyckte om Barack Obamas tal till arabvärlden, eller Obama överhuvudtaget. De flesta av de intervjuade var amerikaner på besök i Israel, förmodligen i organiserad form, arrangerat av israelisk-amerikanska organisationer.

Det som kom fram var inte särskilt trevligt att skåda. Det blev mycket fuck this och fuck that, rasism och homofobiska uttryck av den aggressiva arten. En tyckte till exempel att om Obama blandar sig i hans rättigheter att bära vapen så kan han dra åt helvete, och tillade – på ”skoj” får man förmoda – ”White power, fuck the niggers!”. En annan, som menade att hon visste vad hon talar om eftersom hon läser statsvetenskap, talade om att Obama utan tvekan är en muslim och att han inte är en riktig president, utan en terrorist. Hon visste dock inte vem Benjamin Nentanyahu är, trots sin utomordentliga utbildning. Annars var helhetsintrycket att Obama genom att tala till arabvärlden visade bristande respekt för Israel och att han gärna fick ta upp den kampen. ”We’re not gonna put up with any of this nazi bullshit”, som en av killarna ropade.

Videon blev förstås snabbt en snackis och lades till och med upp på 50 Cents officiella hemsida.

Ingen journalistisk kritik i hela världen kan rättfärdiga att den censureras från You Tube. Men det visar hur den här världen fungerar. Blumenthal visade en sida av en del unga amerikaner och israeler som oavsett utbredning faktiskt existerar, och det gick inte så bra ihop med den rådande världsordningen där de civiliserade västliga ska lära de efterblivna muslimerna hur man lever i frihet och demokrati. Därför togs den bort.

Här förklarar Blumenthal själv varför han gjorde videon, efter den första vågen av reaktionära krafter.

Och här kan ni se ett senare reportage där han bland annat anspelar på det som hände i och kring den omtalade videon.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

~ av hossein på 2009/06/27.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: