Pahlavi 90210

Råkade titta på en ”sann Hollywoodberättelse” om kultserien Beverly Hills 90210 (som jag själv följde under barndomen tills det började spåra). Det kom fram kritik om att i de första säsongerna såg man inga etniciteter förutom vita amerikaner överhuvudtaget, vilket gav en orealistisk bild av hur Beverly Hills verkligen såg ut i början av 90-talet. Bland annat ska ha det varit en hög procentandel ”perser” på skolan där tonåringarnas dramatiska liv utspelades.

Jag blev smått förvånad och nyfiken, så jag sökte mig till den primära kunskapskällan Google. Och voíla. Tydligen görs det vissa beräkningar på att det bor så många som 40% iranier i Beverly Hills. Att källorna är svåra att ta som ren fakta beror på att iranier räknas som en del av gruppen ”vita”. Men de finns där i alla fall. Förmögna iranier som reste dit efter 1979 års revolution. Det säger en del om hur de har lyckats få amerikaner att kalla dem för perser.

Det säger också en del att Beverly Hills borgmästare kommer från Iran men har valt att kalla sig för Jimmy Delshad. Han heter dock inte James i förnamn, utan Jamshid. Assimilation.

Nåja, förvånande och intressant.

We own this shit.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

~ av hossein på 2009/07/02.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: