Det finns ingen Allah och Gud

Eftersom Sverige med en märklig envishet insisterar på att kalla Gud i islam för Allah, tänker jag bidra med mitt försök att få till en ändring i den frågan.

Och varför det (ganska) så viktigt?

För att jag anser att det finns en vilja att göra Den andre så annorlunda som bara möjligt. Därför passar det bra att hellre leva i föreställningen att Allah är en särskild mystisk islamisk Gud, än att förstå att det bara handlar om olika benämningar i olika språk. Ett annat exempel på det här fenomenet är att Mahmoud Ahmadinejad i åtminstone ett särskilt land på andra sidan Atlanten kallas för Makhmoud Akhmadinejad.

Nå, Allah är det som gud kallas på arabiska. Som en av de tre abrahamitiska religionerna är Gud i grunden densamma, oavsett om vi talar kristendom, judendom eller islam. Tolkningarna av vem Gud är och hur han uppenbarar sig skiljer sig åt, men det är tre religioner som bygger på samma berättelse om en monoteistisk Gud.

Att göra Allah till namnet på en islamisk gud är därför inte bara fel, det blir särskilt befängt om vi tar in det att kristna araber förstås talar om sin Gud som Allah.

Omvänt kallar icke-arabiska muslimer som iranier sin Gud för Khoda. Det är helt enkelt hur man säger Gud på farsi. När iranska demonstranter på gator skriker allah-o-akbar så är det en arabisk fras som man använder sig av. I sig är det inte mer konstigt än att en svensk kristen kan utropa ett ord som hallelujah eller amen.

Samtidigt måste det ges förståelse för att missanvändningen ibland kan vara en enkel missuppfattning som grundar sig på att en del svenska muslimer faktiskt refererar till Gud som Allah, och försvårar möjligheten att tydliggöra begreppen. Förmodligen beror den användning på det arabiska språkets centrala roll i islam. En religion som väldigt starkt betonar enheten har också plockat fram ett i religiösa sammanhang (till exempel bönestunden) enhetligt språk för alla muslimer världen runt och av naturliga skäl har det blivit islams ursprungsland där språket är arabiska.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

~ av hossein på 2009/07/03.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: