Lasermannen, skjut för att döda!

Göran Hägglund har framgångsrikt börjat göra Kd till riksdagens nya missnöjeparti. Det han föreslår kring alkoholens problem är väl i sig inte särskilt populistiskt, men det för med sig samma budskap om ”nu får det vara nog!” som det första uttalandet om att Kd är ett parti som värnar om ”vanliga människor” som inte känner igen sig i etablissemangets bild av ett samhälle med dekonstruerade kategorier.

Mycket riktigt har en del förstått att det är ett sätt att ta tillvara på den våg av misstro och allmän främlingsfientlighet som råder i Sverige och hela Europa, och som inte lär hindras under den ekonomiska krisen.

Ett annat parti som bygger hela sin existens på det är Sverigedemokraterna, som under flera år har fått oförtjänt mycket publicitet för ett parti som står utanför riksdagen.

Något som är typiskt för nästan alla missnöjespartier är att man har en bild av sig som representanter för den tappre, hederligare knegaren som slåss i motvind mot verklighetsfrånvända, korrupta, politiker.

Men i verkligheten finns det ingen koppling mellan tapperhet och rasistisk trångsynthet. Sverigedemokraternas stereotypa väljare kommer från ganska välställda villaområden. Eftersom de flesta av dem är egoister har de aldrig reflekterat över att så många månniskor i det här landet har det så mycket sämre ställt än dem själva, så man får ha viss förståelse för att de verkligen tror på sin påstådda status som underdogs, i jämförelse med de som har det ännu bättre ställt. Den verkligheten existerar inte heller för de kristdemokratiska verklighetsförespråkarna.

I början av 90-talet, när jag kom till Sverige, var rasismen minst lika utbredd som idag, och framförallt betydligt mer öppen.

Och alldeles i början rådde det sensationilstisk hysteri kring lasermannen. I en del områden vågade immigrantbarn knappt gå utomhus av rädsla för att råka hamna i gevärets sikte.

Själv var jag inte lika påverkad av det. Lasermannen ansågs inte härja så långt ner som Östergötland. Men det fanns en ständig hotbild om att jag när som helst skulle bli nedslagen av rakade unga män i tajta kläder och kängor. Mina sömnlösa nätter berodde på många olika saker, men ibland drömde jag mardrömmar om naziattacker. Jag önskar att jag aldrig hade berättat det för min mamma. För i äldre dagar förstår man att en del av det tragiska med att leva under hotet är att föräldrarna är medvetna om det. Tanken på att mitt barn skulle ha mardrömmar om att bli attackerad av andra på grund av sin etnicitet skär i hjärtat.

Nåja, vad gjorde Sverigedemokraterna under dessa dagar?

De gick omkring och ropade ”lasermannen, skjut för att döda!”.

Deras kosmetiska grepp sen dess säger ingenting. Det var ett rasistiskt parti då, det är ett rasistiskt parti nu. De har bara bytt ”turk” och ”svartskalle” mot ”muslim”. En del av dem har anspråk på rationella grund för motståndet mot immigration, men i slutändan grundas det ändå på en hycklande rasistisk världsbild där alla negativa egenskaper tillskrivs utlänningen från mellanöstern, och alla de goda tillskrivs den ljuse infödde.

Unga blattar som kämpar vidare mot systematiserat rasism kontra de som lever sina trygga svenssonliv och skändar dessa ungar.

Är SD fortfarande tappra?

Döm själv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

~ av hossein på 2009/07/07.

2 svar to “Lasermannen, skjut för att döda!”

  1. […] vinner, Hägglund, en svensk Rush Limbaugh?, Jag vill bara slippa ha Göran Hägglund som norm, Lasermannen, skjut för att döda!, Konservatismens sorgeliga tillstånd 2, Sent ska syndar’n vakna, Det är bättre i USA, kd […]

  2. […] där med registret Med anledning av att kristdemokraterna nu har gjort hattrick i “kontroversiella utspel”, genom att föreslå att det förs fram ett register över […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: