Det effektiva samhället

Den briljanta tankesmedjan Limbo uppmärksammar den bisarra replik som åtföljer fallet där matleverantören Sodexo märker om gammalt mat och blir därmed skyldig till att severa underdålig mat till sjukhuspatienter.

VD:n svarar det hela med att mat smakar sämre när man är sjuk. Det är väl också briljant…

Tankesmedjan Limbo är en parodi så vad de har att säga om saken är inte mer än att driva med saken.

Vad jag har att säga är att jag är allt annat än chockad, och ser det här som en naturlig del av utförsäljningen av offentligheten. Skola, vård, bostad, alltid är det samma sak. Det kommer att bli mer ”effektivt” att låta ett vinstdrivet företag ta hand om verksamheten.

Och visst är det effektivt. Men för vem? Ger man jobbet till den som bjuder lägst så kan man gissa hur produkten kommer att se ut. Sanningen är ju att den tragiske VD:n på sätt och vis gör sitt jobb. Det ingår inte i kapitalismens logik att det ska finnas någon välvilja eller ansvar mot kunden. Huvudsaken är att maximera vinsterna.

Det betyder inte att offentligt driven verksamhet alltid fungerar om inte myndigheten sköter sitt jobb. Men där har vi lite mer makt – åtminstone i teorin – att påverka situationen.

Trots de här artiklarna, trots ett ökat missnöje, så kommer det här att lugna ner sig av sig självt. Lite klagomål så är allt bortglömt i nästa skede. I det här fallet har Sodexo fortfarande inte direkt bett om ursäkt, men i normala fall så gör de det. Och när något liknande händer igen ska vi vara lika chockade.

Att tala om demokrati och folkvilja låter ju fint. Men i praktiken är det en maktfråga. I längden kan patienterna gnälla allt de vill. Vem är det som lyssnar? Dålig mat på sjukhuset är inte direkt prioritet. Så cynisk är den här världen och så effektiv är vår demokrati.

Sodexo är för övrigt samma företag som i kultdokumentären Super Size Me (2004) serverar pizza och pommes frites till amerikanska skolbarn. När deras talesman ställs mot väggen är det dags att tala fint om hur det är viktigt att vi lär barnen om mat och att de gör de rätta valen.

Skulle en sån sak hända i Sverige så skulle nyliberala förespråkare förmodligen säga liknande saker. Kalla skepticismen för moralpanik och hävda att det faktiskt är upp till barnen eller eventuellt deras föräldrar hur de sköter sina kostvanor. Att man befinner sig i en offentlig skola ska inte spela någon roll.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

~ av hossein på 2009/07/23.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: