Avd. Shit is big, but don’t make shit bigger than it is

När det kommer nyheter om att en del läkare vägrar utföra omskärelser på pojkar, så dröjer det inte länge innan missnöjesfolket, varav de flesta med en ytlig och obalanserad monokulturell världsbild, börjar skälla likt polisens vakthundar.

Voff! Voff! Voff!

Barbari!

Plågeri!

Idiotiskt!

Den här debatten om omskärelsen har förts tidigare. En del läkare i Sverige har utöver vägran velat förbjuda det. Beroende på hur långt tillbaka i tiden vi går, har det inte skällts lika mycket. Gissa varför…

Nåja, jag håller med läkaren som menar att man ska få göra det, fast till egen kostnad. Om det bara är en rituell process så kan det inte täckas av vården.

Att det därutöver skulle förbjudas för att det är barbari och så vidare, håller jag inte riktigt med om.

Visst, det är väl fint om staten vill skydda småpojkars kukar från att bli bestulna på förhuden, men liksom omskärelsen i mina ögon inte är tillräckligt viktig eller ens nödvändig för att motivera att vården är skyldig att erbjuda ingreppet, är den inte tillräckligt märkvärdig för att motivera ett förbud. Det är en moraliskt svår fråga, men inte prio. Det tåls att jämföras med könsstympning av flickor, men att likställa dessa ger bara brist på trovärdighet.

När jag första gången fick lära mig om omskärelsen som en del av den judiska religionens tradition på mellanstadiet, trodde jag att man tog fram barnets penis och hackade av toppen med en liten yxa.

Ibland verkar det som alla de som skriker om barbari tror samma sak.

Folk som tycker att det här är tillräckligt viktigt för deras religion eller tradition, kommer att utföra det på något annat sätt om staten säger stopp. Så är förbud verkligen den rätta vägen?

Nu är jag inte någon anhängare av principen att man ska vara praktisk och styra samhället efter vad lagar och bestämmelser har för konsekvenser. Jag tycker inte att särskilda skatter ska tas bort för att många fuskar med dem. Jag tycker inte att man ska bråka om folks sjukförsäkring för att en del sägs utnyttja den.

Men det tankesättet är utbrett i vårt samhälle. Men den lär väl stanna vid omskärelser. Minsann. Ska det visas var skåpet ska stå.

Annars tycker jag det är ett förväntat hyckleri att alla de främlingsfientliga som till vardags ödslar så mycket energi på att uttrycka hat mot svartskallar, är väldigt måna om att deras barn har det bra just när det kommer till en sån här fråga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

~ av hossein på 2009/07/25.

7 svar to “Avd. Shit is big, but don’t make shit bigger than it is”

 1. Det är väl ingen moraliskt svår fråga alls, det är bara att inte utföra det. Om folk utför det iaf trots att det är förbjudet så finns det väl många barnlösa som skulle bli bra föräldrar ifall de religiösa inte klarar av att inte skära sönder sina barn.

 2. Det är svårt eftersom det för familjen tvingar att ifrågasätta sin kultur. Från läkarens perspektiv är det svårt eftersom det tvingar honom eller henne att ha ett normativt syn på hur folk lever sina liv, vilket är något som många människor idag helst vill undvika. Grejen är just att det för de som genomför en omskärelse av vilja inte handlar om att ”skära sönder” sitt barn och det är inte heller det de gör. I ett mordernt samhälle är det inte så tilltalande med såna rituella processer, men det gör väl inte saken fel i sig.

  Angående ditt förslag att man ska ta ifrån barnet om man anser att de ska ‘skyddas’ från saker som de inte är med om att välja, så är problemet med det synsättet att familjerelationer är mer komplexa än så. I många fall såras barn när deras myndigheten tar ifrån handlingskraften från deras föräldrar. De flesta barn fungerar inte så att de är nöjda även om deras intressen skyddas av myndigheten, om det går ut över familjerelationen. Det är det som gör att många barn inte vill utnyttja sina rättigheter när det kommer till barnaga t ex. Man vill skydda sin familj eftersom man oftast älskar den.

  Jag säger inte att allt är upp till föräldrarna, men att det är svårt att införa såna konflikter mellan statens lagar och familjers intressen.

 3. Självklart ska man INTE stympa små barn utan medicinska skäl i ett modernt samhälle!

  Här finns lite bilder av stympningar av småpojkar. Varning dock för mycket starka bilder!!!

  http://www.infocirc.org/fourn.htm

  http://childrens-genital-integrity.blogspot.com/2009/07/manga-lakare-vagrar-utfora.html

  Mvh

  /FS

  Admin: OK, vi gör ett undantag och låter pinsamma rasistiska propagandister posta länkar, eftersom dessa länkar i sig inte verkar komma från sajter som driver samma agenda.

 4. Saken jag vänder mig mot främst är att det är ett permanent ingrepp. Skulle du försvara folks rätt att tatuera in religiösa symboler på sin barn?

  Faktum är just den att det är ett ingrepp i barnets religionsfrihet.

 5. @WysiWyg

  Jag vet inte om jag skulle försvara det, men skulle inte per automatik lägga det till kategorin ”förbjudet”, eftersom det då lämnar en massa andra frågor om var man ska sätta gränsen. Jag skulle förmodligen avråda folk från att göra sånt, men det skulle jag göra med mycket annat. Jag anser inte att en relation fri från religiösa inslag är ett vakuum där andra former av kontroll och påverkan inte förekommer.

  Men när det kommer till förhuden så negklekteras det i media att det långt ifrån alltid finns ett religiöt motiv bakom det. Ibland är det bara ett traditionellt inslag. De som många inte verkar känna till är att i det stora fria landet andra sidan av Atlanten så är det i stora delar av landet så att det är att HA förhud som är ovanligt, trots att vi talar om kristna områden. Orsakerna även där är många, men jag har läst någonstans att det hade en moralistisk bakgrund där man tänkte sig att pojkar skulle onanera mindre om de inte hade förhud.

  Det finns också de som anser att det faktiskt finns medicinska fördelar med omskärelsen, även om organet i sig inte är skadligt:

  http://absolutebanana.blogspot.com/2009/05/foreskin-is-feminist-issue-part-1.html

  http://absolutebanana.blogspot.com/2009/05/lord-of-foreskin-part-2.html

 6. Även om den är ett permanent ingrepp så tro jag inte att det är ett särskilt farligt sådant, jag har också hör om fördelar med omskärelse. Det finns mycket andra viktigare saker att ta tag i så fall, hur vi uppfostrar och göder barnen t.ex, känns som det är viktigare än ett litet snitt på förhuden. Stympning av flickor däremot är en annan annan sida.

 7. […] Pophöger, HDR-fotografen, Maria Jinx Larsson, Bahlool, Ann-Katrin, In Your Face, Peo Wagström, Black Sheets Records, Ingemar och många, många […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: