Original P.I.M.P.

Men utgångspunkten i en fotbollsrelaterad diskussion kom jag över en krönika från juni om Europas största pimp -Silvio Berlusconi – som verkligen rekommenderas.

Texten, från den internationella delen av spanska El País, kretsar mer specifikt kring Silvios palats Villa Certosa på Sardinien, och de ofta skandalösa uppgifter som har kommit om exakt vad som där pågår.

Frosseriet i Berlusconis makalösa livsstil och bristande omdöme balanseras med perspektiv på vad detta innebär för den italienska inrikespolitiken (eller utländska för den delen).

Den italienske premiärministern kontrollerar sin omgivning som en maffiaboss, inte i form av fysiskt våld och utpressning, men via det faktum att hans pengar och makt sedan decennier tillbaka har fört ut hans tentakler över hela landet. If you can’t beat him, join him. Därför besöks han av pappor som glatt erbjuder sina döttrar som dekorationsföremål till palatsen. Där umgås dem med Berlusconi och hans vänner, bjuds på godis, snask och politiskt eller medial inflytande. EU-parlament eller pinuppa på TV, spelar mindre roll.

Jag tänker själv på vad som händer när 73-åringen, som för mig är en typ parodisk pajas som man ser i gamla Fellini-komedier, till slut lämnar den här världen.

Det är svårt att tänka sig att fenomenet ska upphöra där. Det finns förstås någon eller några som kommer att vara beredda att ta hans plats. Frågan är sen om det här är en figur som Berlusconi har skapat eller en modern variant av andra maktfullkomliga personer i historien. Om inte nutid. Och huruvida den kan exporteras till andra europeiska länder. Konceptet om en myndighet är ju lite komplicerat i just Italien.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

~ av hossein på 2009/07/25.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: