Stormtrupper

Jag är faktiskt lite berörd över nyheten om att den irakiska armén har precis ”stormat” det en gång i tiden militära lägret Ashraf norr om Baghdad.

Det gäller platsen där den iranska oppositioinen haft sitt bas sedan mitten av 80-talet.

Det är också där jag själv bodde, med regelbundet pendlande till Baghdad.

Vem vet, hade inte USA i samband med första Gulfkriget bombat hela landet, så hade jag förmodligen aldrig skickats till Sverige.

Oppositionen fick alltså operera inom Iraks gränser eftersom Saddam Hussein såg att de hade något gemensamt i kampen mot den iranska regimen.

Gruppen, som alltså heter Mojahedin-e-Khalq, eller Folkets Mojahedin, eller Mojahedin Khalq Organization, beroende på vem du frågar, är ett kapitel för sig. Det var längesen som jag hade något med dem att göra. När planet anlände till Arlanda så var det början på slutet.

Det som är tragiskt är att så många människor, många av dem framstående och högutbildade personer i Iran, gav upp chanserna till ett ekonomiskt drägligare liv än många för att offra hela sina liv för saken. Nu i efterhand är det en märklig känsla att när jag lämnade Irak för Sverige, så hade det fortfarande bara gått 12 år sen den iranska revolutionen. MEK var en militär organisation som åtminstone några år tidigare hade revolution som ett konkret mål på agendan. Nu har det gått ytterligare 18 år och de planerna är allt annat än realistiska. Det hindrar ingen från att försöka uppnå förändring i Iran på annat sätt, men det känns ju som att så många offrade sina liv förgäves. Det ställer hårda existentiella frågor. Vad ska de göra nu?

Och nu undrar jag vad fan det menas med att den irakiska armén har ”stormat” lägret.

Sågs det som ett hot? Varför? Varför har så många stackas maktlösa människor skadats? Ska det föreställa en maktdemonstration i brist på en verklig sådan när landet fortfarande är ockuperat?

Jag har allmänt en diplomatisk ståndpunkt när det gäller MEK, av olika skäl som jag inte tänker gå in på här. Det har varit mycket kontroverser över åren. Men oavsett vad man tycker om organisationen så känner jag viss band till de som blev kvar där. Och det gör mig ilsken att Irak överhuvudtaget bryr sig om ett sketans avväpnat läger. Är de ett hot på grund av den forna alliansen med Saddam eller vad?

Era jävla klåpare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

~ av hossein på 2009/07/28.

3 svar to “Stormtrupper”

  1. du som har bott där och vet en del om dem borde veta att mojahedin är hot mot Iran och inte Irak. Ett sammarbete mellan Maliki och Irans regim gjorde att de anföll camp ashraf. Larijani var i Irak på möte med den irakiska regeringen den 4 nov och hylla irakiska trupper behandling av mojahedin och sa att ingen av dem ska vara kvar där. Han ansåg att de skulle skickas till Iran. Mojahedin är förutom folket den största hotet mot irans fundamentalister som styr vårt land.

    • Jag vet inte om de är världens stora hot mot Iran år 2009, men jo, det är ju den iranska regimen som är deras fiende. Att de inte är ett hot mot Irak gör bara saken mer onödigt. Men det finns ju alltid olika perpsektiv när det kommer till dessa frågor. Många olika sidor säger olika saker om vad som exakt hände där.

  2. Tillräklig stor hot att den iranska regimen skräms att ha dom där och fortfarande sprider en massa lögner om dem.
    joo precis man får vara ta in all information och sedan göra sin egen bedömning. Egentligen är det bara två sidor, mojahedins och den irakiska militärens. Det man måste räkna in är att Irak är ett splittrad land just nu och det har Iran utnyttjad genom sin lobby verksamhet. Om man kollar rent objektivt och så bryter Irak mot internationella lagar genom deras agerande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: