Varför jag alltid föredragit Kalle framför Jocke

Historien om ”fildelaren Kalle Anka” är nästan för komisk för att skapa en seriös debatt. Men även om det är en aktuell händelse så är det egentligen inte mer än att den avslöjar en tragisk sanning om serien som en del av oss upptäckte först när vi blev lite äldre. Det var ingen stor hemlighet, men det här med perspektiv på saker och ting blir man bättre på när man blir äldre. Så dock inte för alla människor. Men hursomhelst…

För att modifiera det hela ska man förstås påpeka att Kalle inte har varit någon fildelare. Tanken var att han skulle ladda ner en skiva, bränna flera kopior av den för att sen tjäna pengar på det.

Realistiskt?

Nej. Är det ett problem i vårt samhälle att vuxna människor säljer brända skivor till folk?

Det kanske säger något om nivån av propaganda i historien. Vem det nu är som har skrivit den vill på något sätt få fram att den som fildelar är ute efter att tjäna pengar. Till och med den som helt backar upp skivindustrin i den här debatten inser att så inte är fallet. Den personen kan i bästa fall påstå att fildelaren stjäl musik, men det är en annan sak.

Personligen tycker jag mer att folk har blivit bättre konsumenter när det gäller musik, nu när skivbranschens makt på sätt och vis har minskat. Jag anser – och det finns väl en hel del undersökningar som också tyder på det? – att bra musik säljer oavsett om den finns att tillgå gratis eller inte. Jag har själv flera gånger köpt ett album efter att jag först laddat ner det eller hört flera låtar av det gratis, via just nedladdning.

Men det väsentliga här är att barn i flera generationer har lärt sig att älska en stenrik gubbe vars enda drivkraft i livet är pengar, och det ska på något sätt vara gulligt. ”He-he, kolla på Farbror Joakim, han älskar sina pengar!” Det, om något, är omoraliskt. Rättare sagt, det är helt sjukt och otroligt vidrigt. Men det är såna saker vi normalt märker först i efterhand. Några decennier senare. Och visst varierar uppfattningen här beroende på vilken ideologi man sympatiserar med, men jag vill i min godtrogenhet fortfarande tro att det finns folk som inte har några problem med kapitalism som system, men som ändå inser att konceptet Farbror Joakim inte kan vara något att beundra.

Undrar hur von Anka fick tag på sina pengar. Vad lever han i för samhälle?

Han lever i samma samhälle som oss. Han har pengar, som ger honom makt och därmed också möjligheten att låta medelsvensson Kalle Anka krypa ner på knäna och be om nåd.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

~ av hossein på 2009/07/28.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: