Hossein, tappre antirasist, nu överdriver du väl lite?

För sex år sen inledde USA och Storbritannien ett krig mot Irak som av dears myndigheter förklarades med att Irak hade hemliga massförstörelsevapen, och även att Saddam Hussein indirekt var skyldig till det som hade hänt med World Trade Center, via hans kopplingar till Al-Qaida.

Frågan är hur många som verkligen trodde att Irak då var ett hot mot världen. När motiveringen senare ändrades till att bland annat handla om att det var en nödvändig demokratiseringprocess, visste alla att det var en fasad. Detta inkluderar de som stödde kriget. Men vissa hade absolut inget emot den verkliga, ekonomiska motiveringen. Andra kanske tyckte att även om demokrati var en förevändning för annat, så är arabvärlden i behov av att bli mer som oss, och det ska ske genom att vi bombar dem, snarare än att vi behandlar dem som jämlikar. Det skulle således inte skada något även om det var annat som drev den.

Så utspelas samma gamla historia, om och om igen. Man vet att man skickar iväg en mördande krigsmaskin men är ändå så förvånad när bilderna från Abu Ghraib till slut kommer.

Ingen av dessa skandaler ändra något överhuvudtaget. Att skandalerna kommer ut i media är inte alltid något dåligt för de som inledde kriget. Ibland kan resultatet vara ett indirekt rättfärdigande av kriget. Abu Ghraib blir som en avvikelse från det normala. Det normala är att USA har attackerat och ockuperat Irak. Det är väl inget fel på det? Allt i sin ordning. Bara vi reder ut det här med krigsbrott.

Och även om kriget accepteras som ett misslyckande, så kan samma procedur utspela sig om fem år. I något annat land, i följd av en annan handling. Då kommer det till slut ändå handla om att just den här gången är det annorlunda.

Detta gäller förstås inte för alla människor i hela världen. Men tillräckligt många för att ett nytt Irak ska utspela sig.

Så hur hemskt det än är att USA skickar in en mördarlegion bortom militärens kontroll, som är där för att medvetet döda irakier eftersom de flesta av dem är muslimer och bör förintas globalt, är det eländigt att många orkar betrakta det som något oväntat. För all del är det en mer smutsig sida av det ärofulla kriget, men icke desto mindre en av del av detsamma.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

~ av hossein på 2009/08/09.

3 svar to “Hossein, tappre antirasist, nu överdriver du väl lite?”

  1. Har någonsin något krig någonsin blivit grundbulten för någon hållbar frid och fred ❓

  2. .. Har vi någonsin haft en hållbar fred?

    Man kan fråga sig om man skilja på globalt och ‘lokalt’. Andra världskriget kan sägas ha skapat fred mellan flera av de största nationer som deltog i kriget. Men å andra sidan fortsatte de att kriga i andra världsdelar efter det. Sen kan man alltid fråga sig vad som konstituerar ett krig.

    Svaret till första frågan är i alla fall förmodligen ett nej. Krig är en del av mänskligheten. Tyvärr. Eller?

  3. Nej !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: