Arv och miljö

Ny bok har kommit ut om Al Capone.

Betyder det att bokläsning kommer att vara en mer utbredd aktivitet bland tonårspojkar i förorten?

Inte riktigt.

Kanske är det min mammas medelklassbakgrund som gör att jag aldrig har haft någon gangsterdröm. En överflöd av ägodelar, pengar och makt har aldrig varit ett kompensationsbehov för mig, eftersom jag är uppväxt med mer eller mindre icke-materialistiska ideal. Dock så påverkar den ekonomiska situationen ens uppväxt mer än allt annat. Så numer drömmer jag mer om finansiellt oberoende än att lyckas säga något så bra, eller skapa något så bra, att jag blir en hjälte i den intellektuella världen.

Problemet med gangstern är ju att han lever under ett konstant hot. Det brukar sluta på ett sätt. Man dör eller blir fängslad.

Att gangstern ändå är en hjälte för förortskillen kanske beror på att drömmen om att utan alltför mycket fiffel bara ta åt sig det som man vill. Skillnaden mellan gangstern och en stereotyp variant av kapitalisen kanske inte är så stor, men den finns:

Gangstern bevisade att med lite företagsanda, fri konkurrens, modern teknologi och absolut hänsynslöshet kunde den amerikanska drömmen bli sann; inte efter generationers slit, utan över en natt […] Alla visste att kapitalismen kräver sina offer. Skillnaden var bara att gangs­tern gick över lik mer öppet och bokstavligt än andra affärsmän.

Du föds inte till framgång. Du har inga fördelaktiga förutsättningar. Som bratsen. Så du tar dig fram på det sätt som du kan.

… Till priset att gör livet ännu surare för dina fattiga medborgare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

~ av hossein på 2009/08/11.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: