Möjligheter, då som nu

Dagens ledare i DN flörtar med vänstern på ett sätt som man inte ser ofta, om inte aldrig. Det handlar om mitten-högerns favoritämne när det kommer till arbetspolitiken; LAS.

Ledaren skriver att vänsterpolitiken traditionellt sätt har kämpat för att ge människan möjligheter.

Sant. Men varför ville DN helt plötsligt lyfta fram detta? Det tillhör inte vanligheter att i princip ge komplimanger åt vänstern.

Det handlar förstås om att man vill se mer av det som några Stockholmssossar har uttryckt, vilket bland annat handlar just om uppluckrandet av LAS.

Att LAS kan försvåra för unga att komma i arbete må vara sant, men den obehagliga fråga som lagens motståndare vill sopa under mattan är: Om vi tar bort LAS och det visar sig att många ungdomar får jobb snabbare, på vems bekostnad har detta skett? Ska vi först då inleda en ny debatt om äldre som hamnar utanför arbete och så vidare?

LAS handlar fortfarande till stora delar om möjligheter. Vi lever i ett kapitalistiskt samhälle, vilket innebär att om du inte har ett jobb, så har du inte heller särskilt många möjligheter att uträtta något i samhället överhuvudtaget. Du blir marginaliserad. LAS ämnar att skydda dig som arbetare. Det minskar arbetarens nödvändiga knäböjande inför arbetsgivaren, vars makt i de allra flesta fallen uppnår nivåer som en vanlig arbetare bara kan drömma om.

Detta vet de flesta om, men det finns två huvudorsaker till att motståndet mot LAS är så stort.

1. Det är bekvämt att frångå det faktum att problemet handlar om antalet jobb och inte vilka som får arbeta. Då kan man låtsas som att om LAS inte existerar så får unga jobb. Men det är ju inga magiska jobb som skapas. Det är jobb som blir lediga för att någon annan är förvisad till arbetslöshet. Den sistnämnda dimnesionen existerar som sagt inte i anti-LAS-retoriken.

2. Med en ”företagsvänlig” miljö menas att de som sitter på ekonomisk kapital i samhället ska få ännu mer makt. Det inkluderar makten att styra över sina arbetstagare med järngrepp. Har du en socialistisk inställning till arbete, som prioriterar arbetarens angelägenheter framför kapitalets, då kan chefen säga att du är lat och sparka dig. Så kan en hungrig käck go-getter få det jobbet istället och börja servera omgående.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

~ av hossein på 2009/08/25.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: