Ansvar och privilegier

Makoto Yuasa upprörs över att en minister i Japan nyligen sa att de som lever i fattigdom är lata och får skylla sig själva.

I Japan, säger han, påpekas det alltid att folk är ansvariga för sin egen situation.

Den allmänna uppfattningen är att om man försöker tillräckligt hårt så går det också bra. Om man inte klarar av sin situation, så betyder det bara att man inte gjort ditt bästa.

– Därför vill unga som förlorar jobbet inte tala öppet om det. De stänger in känslorna inom sig själva i stället och ackumulerar ilskan. Om de protesterar tror de att samhället ska stämpla dem som barnsliga.

Från DN:s artikel om läget inför slutspurten av det japanska valet.

Oroa dig inte, Makoto. Du är i god sällskap. Den mentaliteten finns i de flesta andra länder i världen, inklusive Sverige. Idag låter det lite mindre hetsigt, men de som råkade vara arbetslösa för tre-fyra år sen, när vi befann oss i högkonjunktur, behövde inte gå länge innan de bemöttes av uppfattningen att de är lata och ”arbetsskygga”. Är det därför som man har kommit på det här med jobbcoaching? Det som försöker leda fokus från bristen på arbete och socialt status till en fråga om hur man ”säljer sig” och klarar sig väl i konkurrensen. Det sistnämnda innebär per definition att någon kommer vid dagens slut att hamna utanför. Men i den ytliga politikens värld så kan man på ett magiskt sätt få bort arbetslöshet utan att skapa fler jobb.

Det är väl kul att samhället visar lite attitydsmässig medkänsla med de som har förlorat jobbet på grund av den ekonomiska krisen. Mindre kul att det var sådan häxjakt då. Är det andelen arbetslösa som bestämmer när det är ”okej” att vara arbetslös och när folk är för lata för att arbeta?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

~ av hossein på 2009/08/30.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: