En skötsam hona

Idag läste jag en rolig insändare av en frustrerad manlig student angående de krav som uthyrare ställer på de bostadssökande som i brist på annat sökt sig till dem.

Insändaren gäller det här med att så många annonser söker efter en ”skötsam tjej”. Och det stämmer ju. Jag har aldrig varit i ett sånt läge där jag måste tälta för att inte ha hittat bostad, men då och då har jag behövt fixa bostad under sommaren och därmed kollat runt, och det är mycket ”skötsam tjej” som efterfrågas. Vissa annonser är mer neutrala, men att hitta det omvända, där någon eftersöker en ”skötsam kille”, handlar mer om en på miljonen.

Och så blir det inte ovanligt att folk börjar tala om ett jämställdhetsproblem. Att det handlar om fall där det tippar över till andra sidan, att tjejerna har ett övertag och killarna diskrimineras. Även detta är sant, men ser man det i ett större perspektiv handlar det om samma stereotypa könsroller som man annars finner i ett patriarkalt samhälle.

Med det sagt inte menat att det bara är att gilla läget, som folk säger, och hålla käften. Att bli utesluten i en bostadsannons på grund av ens kön gränsar till en känsla av kränkning. Men vad ska man göra åt saken. Vore det moraliskt försvarsbart skulle det säkert tillkomma ”vit” i vissa fall.

Vill man göra en snäll tolkning kan man tänka sig att dessa annonser kommer från tjejer som förmodar att en minsta gemensamma nämnare som ”tjej” ökar chanserna för att det handlar om en person med ungefär liknande levnadsmönster, vilket minskar risken för missförstånd med grannarna, om inte annat. Men varför det ena könet skulle totalt dominera uthyrningsmarknaden är svårt att finna svar på.

Hursomhelst är detta konsekvensen av stereotyper där kvinnor beskrivs som mer passiva och mindre skitiga av sig. Att ha en ”underkuvad” hyresgäst ses alltid som en fördel. Mindre fördelaktigt att ha en som ”tar för sig” (på gott och ont) och därmed är mer benägen att hamna i konflikter.

Eller för att uttrycka det övertydligt; hellre ett dekorationsföremål i hemmet än en rörlig individ.

Tack och lov finns den här filmen, vilket kan få en del uthyrare att komma på andra tankar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

~ av hossein på 2009/09/02.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: