Återblick, del I

Så, vad var det i detalj som var så fel?

Det var fel att bo i ett studentområde som bara fanns där för att många stundenter verkligen är så desperata att de måste bo där. Precis när jag skulle flytta därifrån för några veckor sen hade en kille satt upp en lapp på anslagstavlan om ett möte i en närliggande lokal gällande bildandet av en studentförening som skulle göra livet bättre för oss studenter där. Jag finner det ironiskt att initiativet togs precis när jag skulle flytta. Hade inte tvättstugan varit av en ganska hög standard som den ändå var, hade jag förmodat att de också skulle byta några tvättmaskiner lagom till att jag flyttar ut.

För där kan vi pausa ett tag. Det var inget fel på lägenheten. Den hade många brister, men säg den lägenhet som inte har det. Men inte nog med att jag redan bodde i en ytterförort, jag var tvungen att ta bussen hem. Bussen gick som bäst en gång i halvtimmen. Sen kväll en gång i timmen. Helgen en gång i timmen. Den hade utan problem kunnat köra oss hem på 3-4 minuter från tågstationen, men vi studenter var tvungna att sitta i ytterligare tio minuter för att bussen skulle kunna slingra sig igenom villorna för att plocka upp de få människor som inte bilade sig ut därifrån. Har man gått igenom detta ett antal gånger så blir man rätt bitter på bussen. Långt avstånd, isolation, besvärlig resa, stort beroende av tidtabell. Mycket illa.

Och man skulle kunna tro att Connex, eller Veolia som de numer kallar sig, skulle vara lite bussiga mot folk som åker en sån besvärlig linje, men glöm det. Bussen var då och då försenad. Ibland kom den inte alls. Man fick gå hem. Att gå hem var egentligen inget alternativ, men det fick gå. 35 minuter. Men det värsta är inte avståndet, utan att den där promenaden är en övertydlig påminnelse om hur illa man verkligen ligger till.

Så skäms man. Och utöver ilskan känner man sorg. När man ser sina grannar stå hopplöst vid hållplatsen, eller ta den där korta promenaden till byggnaden från hållplatsen, och man vet att alla känner ungefär samma sak; ”fan att jag ska behöva bo här”.

Och glöm tanken att ”vadå man kan ju plugga under pendlingstiden”.

Man kan inte plugga på en sliten buss som ständigt svänger i ett villaområde i sådär 12-13 minuter samtidigt som passagerarna pratar höjljutt. Även när man har gott om utrymme hinner man knappt komma igång innan det är dags att stiga av, och vänta ytterligare tio minuter på att pendeltåget mot stan eller plugget åker. För inte heller det var väl synkat.

Undantaget var väl utbytesstudenterna. För dem var det lite av ett äventyr att vara i ett nytt land. Kontrasten mellan oss bittra medborgare och de överstimulerade utbytesstudenterna var konstigt, det också.

Allt detta låter förstås som en isolerad företeelse. Som att jag hade oturen att hamna i en sån situation. Men så är det ju inte. Det var den logiska konsekvensen av Stockholm stads utförsäljning av hyreslägenheter, vilket i de flesta fall kan beskrivas som ren stöld. Att högern i Stockholm retoriskt talar om att det ska vara upp till medborgarna att bo som de vill är en sak. Att så många mittenväljare lägligt tar till sig en sån teori som de innerst inne inte tror på är en annan. I verkligheten går det inte bortse från det faktum att man har fått en lägenhet tack vare ett särskilt system som man sedan är med om att rasera. Det är det som gör det till en stöld. Du fick det gratis, och försöker nu göra ett miljonklipp på det. Det går inte heller bortse från det problematiska att tusentals människor årligen betalar för en köplats för att sedan se på hur tjuvar drar ner värdet på den köplatsen.

I slutändan är det enkel matematik. Det sägs att 30 000 människor flyttar in till Stockholm varje år. De som i så fall flyttar ut är desto färre. Det hjälper då inte när ett bostadsföretag glatt meddelar att man håller på och bygger 75 nya lägenheter öster om Älvsjö. Och om det inte hjälper så är det rent destruktivt att sälja ut de hyresrätter som finns. Resultatet kan bara bli det som jag upplevde under dessa två år.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

~ av hossein på 2009/12/12.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: