The price is right

Apelsinerna var grymt billiga i affärn idag. De var från Israel. Men kritisera aldrig handlaren för det. ”Jag kan inte ta ställning till politiken”. Precis som de inte kunde göra det med Sydafrika under apartheid. ”Jag måste ju först och främst tänka på att få allt att gå ihop”. Jo, för hela verksamheten står och faller med att man tjänar 1 kr mer per apelsin om de kommer från Israel och inte Italien.

Nå. På den gamla bloggen skrev jag några rader om Hälsans kök, som producerar sin frusna hälsomat bland annat i Israel.

Häromveckan gav jag min feedback angående den saken, och det här standardsvaret fick jag:

Hej,
Tack för ditt mail till vårt Konsumentforum här på Nestlé, där du berättar att du aktivt tar avstånd från Hälsans Kök/Tivall på grund av att en del av företagets vegetariska produkter, tillverkas i Israel. Nestlé äger sedan ett par år tillbaka cirka 60 procent av företaget Tivall, som producerar Hälsans Kök.
De vegetariska produkterna produceras både i Israel och i Tjeckien. Vissa av våra produkter tillagas både i Tjeckien och i Israel, framför allt beroende på närheten till råvaror, men huvuddelen av produktionen har flyttat till Tjeckien.
Nestlé finns i mer än 85 länder och tyvärr förekommer det, från tid till annan, oroligheter i flera av dessa länder. Det är därför viktigt notera att inom Nestlé håller vi oss neutrala både avseende politiska och religiösa frågor.
Genom att vi är ett globalt företag har vi också många olika nationaliteter bland våra medarbetare och detta ser vi som en stor tillgång. Det ger såväl ökad förståelse som kunskap i många olika viktiga frågor och gör att vi har ett unikt kulturellt och etniskt arbetsklimat.
Nestlé verkar över hela Mellanöstern från Marocko till Egypten, Syrien, Tunisien, Saudiarabien och Palestina samt Israel. Cirka 30 000 av våra medarbetare finns i muslimska länder.
Ömsesidig tolerans och förståelse oavsett kultur, religion och nationalitet är våra viktigaste värderingar som vi också har skrivit in i våra Affärsprinciper.
Vår anläggning ligger i norra delen av Israel, inte långt från Haifa och ska inte sammanblandas med de oroliga områdena i Gaza-remsan eller på Västbanken.
Vid vår fabrik i Israel har vi arbetskraft bestående av såväl personer med israeliskt som arabiskt ursprung och därmed bidrar vi till att vara en, som vi hoppas, bra inkomstkälla för alla parter.
Alla krig och oegentligheter påverkar, berör, engagerar och oroar människor, vilket är både bra och förståeligt. Vi hoppas trots detta kunna bidra till att vara en bra arbetsgivare för alla våra medarbetare – oavsett var vi befinner oss och oavsett medarbetarnas ursprung.

Med vänlig hälsning
Tivall Sverige AB

Nestlé Sverige AB
Konsumentforum
Box 7173
250 07 Helsingborg
Tel: 020- 29 93 00

Stämmer allt det där? Vad vet jag. Säg såhär; inget företag skulle antagligen erkänna att man producerar mat från illegala bosättningar.

Den som vet mer får göra sin röst hörd.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser

~ av hossein på 2010/04/06.

3 svar to “The price is right”

  1. Inte att förglömma: Nestlé köper kakaobönor från plantager i Elfenbenskusten där det är känt att det förekommer barnarbete…

    Det var inte lätt att ge upp Lion och Kitkat, men någon slags jä-la moral måste man ha.

  2. Mjo, konsumentens del kan man också ta upp. Det vore intressant att veta hur konsumenterna ställer sig till såna frågor. Spontant känns det som att det i fråga om barnarbete bara räcker med att informera så är diskussionen nedlagd. Med Israelprodukter är det väl ”Hamas fel” ändå, anser vardagsrasisten X.

  3. Det stämmer att det nog är lättare att få folk att bojkotta Nestlés produkter pga barnarbete än vad det är att få folk att bojkotta israeliska produkter. Hela diskussionen kring Israel och de ockuperade områdena är så infekterad att det är svårt att väcka en oppinion där ”Svenne Banan” skall stå på samma sida som autonoma vänstern, hamas och Mohammed Omar. Då är ju Birgitta Olson en trevligare allierad…

    Ett PR-problem, helt enkelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: