Sunes xenofobiska bekymmer

I början av 90-talet blev namnet Bert ett tag rätt så kontroversiellt i samband med att Bert Karlsson hade gett sig in i politiken med Ny demokrati. För mig var det då ett namn som förknippades med gamla gubbar (visste till en början inget om Nyd) eller den där pubbekillen från Berts dagbok, ungdomsboken som antagligen inte behöver någon närmare presentation för de som läser den här bloggen (ni är ungefär minst lika gamla som mig).

Det ironiska är att den andra vågen har nu blivit mer känt och att åtminstone Anders Jacobsson, en av författarna, har visat sig vara en man som bär på samma unkna rasistiska synsätt på sin omgivning som vi har fått vänja oss vid ända sen de där gamla goda dagarna i början av 90-talet. Förutom att det nuförtiden talas mer om ”muslimer” än ”turkar”.

Han försvarar sig med att han minsann inte kan hysa några rasistiska åsikter eftersom han har libaneser i familjen. Typ att man ska döma honom genom att forska i hans privatliv istället för de saker som han faktiskt skriver.

Jag hamnar ju då och då i perioder där jag inte följer nyheterna så det här gick förbi mig, men om någon annan är i samma läge så handlar det hela om att han har ironiserat över begreppet flyktingbarn som han tycker är missvisande i många fall eftersom det rör sig om tonåringar som han menar snarare borde betraktas som unga vuxna.

Allt låter så harmlöst och till och med när man har läst det misstänksamma citatet tänker man att det måste vara ett slags missförstånd, eller att snubben är lite naiv och förstår inte hur han uttrycker sig. Men sammantaget visar det sig till slut att det är precis vad det låter som; Jacobsson är irriterad på myndighetens syn i den här frågan och tycker att det daltas för mycket med dessa jävla invandrarligister. Han anser att det börjar bli för mycket ”muslimer” i Sverige och pratar om framtidens Sharia-Sverige precis som vilken annan rutten Sverigedemokrat som helst. Det är ju sagt i en ironisk ton så då är det tydligen okej, tycker han.

Han är också väldigt ledsen för att ha kritiserats på grund av det som han skrivit. Enligt hans sätt att resonera är det ett brott mot yttrandesfriheten att kritisera någon. Han är ett stackars offer för det som hans gelikar kallar för PK-vänster.

Här är Gunilla Brodrejs kritik  i Expressen som har sårat honom så mycket. Läs gärna även detta. Den andra mannen i radarparet – Sören Olsson – är tydligen av samma sort. Det är två bonnrassar som under alla dessa år har stått som författare till några av de mest klassiska barnböckerna från de senaste decennierna. Det gick bra så länge de inte gav sig ut i terräng som de inte förstår sig på, om man säger så.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

~ av hossein på 2010/04/30.

2 svar to “Sunes xenofobiska bekymmer”

 1. Om du läser hans, hans sons och Sörens svar så kommer du märka att de älskar alla människor lika mycket, att de har stort hjärta för dem som söker sig hit, men att Anders ifrågasätter, möjligtvis med otydlig ironi,varför man upplåter platser på flyktinghem åt människor vilkas ålder man utseendemässigt kan diskutera, istället för att hjälpa barn som verkligen verkligen behöver det. Nej, Anders har inga bevis för att dessa killar faktiskt är unga vuxna, men det var inte hans syfte att ta reda på heller.

  Jag är själv uppvuxen med Bert och Sune-böckerna och tvärtemot vad du möjligtvis tror så har böckerna faktiskt lärt mig att bli mer tolerant, att ta ansvar för mina handlingar, men framförallt att skratta.

  Sluta attackera barnens bästa vänner!

 2. Anders Jacobssons ironi är allt annat än otydlig. Det som stör många av oss är att han gör narr av flyktingar som han inte vet någonting om överhuvudtaget. Hans osmakliga sätt att prata om dem och det faktum att han överhuvudtaget diskuterar saken som något jätteviktigt. Jag jobbar då och då med Sfi-elever, varav en del är vuxna killar och tjejer i tidiga 20-årsåldern. Du kan gissa vad jag känner när Jacobsson menar att det är helt okej för honom att kommentera flyktingar utan familj på det sätt som han gör. Han förtjänar inget annat än förakt och det som han har sagt på annat håll (som du tydligen också tycker är helt i sin ordning) förstärker bara bilden av honom som en oerhört osympatisk människa med en beklaglig människosyn.

  För övrigt har jag inte kommenterat något om Bert- och Suneböckerna. De har säkert lärt dig att vara mer tolerant, vad vet jag. Det finns inte någon anledning för dig att ta upp det. Jag läste själv några av dem när jag var i den åldern. So what? Vad Anders Jacobsson skriver i en blogg och vad han skriver i ungdomsböcker är två olika saker. Men du är tydligen så förälskad i böckerna att du har gett dig fan på att Jacobsson och Olsson är två fantastiska männsikor som man absolut inte får kritsiera, eftersom de ju skrivit dessa böcker.

  Så egoistiskt att acceptera hans attacker mot andra människor bara för att man har haft nöjet att läsa Bert- och Suneböcker.

  ”Barnens bästa vänner” är sen sån inskränkt och passivt hatiskt att jag knappt orkar kommentera. Jag säger det en gång till, släpp din idoldyrkan och läs det som Jacobsson har skrivit i sin logg oavsett vad du tycker om hans böcker.

  För övrigt har jag redan läst det mesta av det som Jacobsson och hans son har skrivt om den här soppan, och kan bara konstatera att det är rätt så pinsamma inlägg där de båda försöker ta bort fokus från det som Jacobsson faktiskt har skrivit genom att istället prata om vilken fantastisk människa han är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: