Om fotboll är ett krig, så är friidrott en överhetsideologi

Kalla mig för hycklare, men folk som inte brinner för fotboll borde lägga ner alla missriktade försök att få fram en akademisk analys av det som sker i det vackra spelet.

För fyra år sen var det någon genusorienterad skribent som menade att Zinedine Zidanes skalle på Marco Materazzi och dess reaktioner som i stor del handlade om att fransmannen vann sympatierna, var ett utslag av machokult som gick ut över de ”bögiga” italienarna som inte var manliga nog att stå upp efter sådana attacker.

Jo, tjena… Att Marco Materazzi sen hade varit en symbol för ett djuriskt machoideal i den italienska ligan i nästan ett decennium, det gick förbi henne. Rimligt, eftersom hon inte följde den italienska fotbollen. Men hade en massa åsikter om relaterade ämnen. Hur smarta kan de där fotbollsälskarna vara? De kommer inte bjuda på motstånd… Fritt fram att plöja.

Nu har det hänt igen. Lena Andersson på DN, som för övrigt är en försvarare av diverse rasistiska nederländska populistpolitiker, menar att fotboll, och andra lagsporter, är en antifeministisk krigsidrott med tvivelaktiga värden, till skillnad från individidrott.

Jag tänker inte ge mig in på att skriva om vad fotboll handlar om, för det är ett för stort ämne.

Möjligen är inte krigsmetaforerna helt obefogade. Jag ser inget enormt problem med det. Det finns många olika aspekter kring fotboll, det finns inte en poäng med den… Men en del av det handlar om att vinna. Ett fotbollslag har uppgiften att vinna en match. Man ska tillsammans överlista en motståndare. När det hetta ordentligt haglar krigsmetaforerna. Men än sen, egentligen? Viljan att vinna finns även i ett spel som fia med knuff. Att ingen kommer att mordhota dig för att du förlorar ett fia-spel har inte så mycket med krig eller icke-krig att göra, som det att ingen bryr sig om ett fia-spel. Men miljoner människor lever för fotbollen.

Och att dam- och herr-VM inte går parallellt med varandra har ingenting med en vilja till könsseparatism att göra. Det handlar om sportens mansdominerade historia och det faktum att nästan inget land skulle kunna arrangera ett sånt dubbel-VM.

För det förstnämnda handlar det om att damfotbollen får fler tittare när man inte behöver fullt ut konkurrera med männen.

För det sistnämnda handlar det om att 64 länder då skulle spela matcher över 120 matcher mot varandra under en månad. Varje match skulle ha en arena för minst 40 000 åskådare. Och det skulle behövas 30 städer/arenor med den kapaciteten. Sådana är fotbollens förutsättningar.

Och ska man ge sig in på att föra in politik i detta så är väl individidrotterna de fascistiska sporter där fascinationen handlar om att plocka ut bra kroppar från sämre kroppar. Det gäller inte för alla dessa individidrotter. Tennis till exempel kräver en bra skalle (dock är det i större utsträckning en sport för lydiga ärthjärnor jämfört med fotboll) . Men friidrott är just en sån tillställning. Du behöver ingen hjärna. Du behöver få fram en kropp som är bättre än andras kroppar. Var är finessen? Är det någon slump att Hitler skulle få fram sin germanska övermänniska i det friidrottsdominerade OS snarare än i det tyska landslaget (som faktiskt spelade med hakkors på tröjorna under VM 1938)? Nej, det tror jag inte.

Fotboll däremot, handlar om taktik, om samarbete och om det vackra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

~ av hossein på 2010/07/04.

5 svar to “Om fotboll är ett krig, så är friidrott en överhetsideologi”

  1. Väl talat! Jag tycker det, som vanligt, handlar om att vissa vänder vad helst de kommer över för att rättfärdiga sina egna sanningar och kasta skit.

  2. Det är sånt som gör att jag njuter lite halvsadistiskt över hur VM dominerar rutan under någon månad, till snobbarnas extrema irritation.

  3. Ord, kompis.

  4. Tjock farlig, Sveriges bästa MC?

  5. Men bara på din skiva och din fantasi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: