Status quo

Som jag uttryckte kort på annat håll; Sd i riksdagen is no big deal. Vi är en del som har bloggat om rasism i samhället i flera år och Sverigedemokraternas plats i riksdagen betyder ur det perspektivet inte särskilt mycket. Visst, det kan i sig skapa visst legitimitet åt deras politik, men i det stora hela, hade det spelat någon roll om deras slutsiffra stannat på 3,9%?

Svaret är förstås nej och vi vet redan att framförallt i högerblocket kryllar det av mer eller mindre öppna rasister, som har en massa åsikter om människor ”från andra kulturer” som är minst lika dåligt grundade som något Jimmie Åkesson har slängt ur sig genom åren. Ibland är det medvetet, ibland är det mindre medvetet.

Jag är inte av åsikten att smygrasism är värre än öppen rasism. Det räcker med att tänka på situationer där människor har ofredat andra människor på rasistiska grunder, och jämföra det med situationen där någon i hemlighet har sett ner på någon för att denne har ett visst etniskt ursprung. Vad gäller smyg i form av diskriminering i diverse olika situationer så är det inte riktigt samma sak som smygrasism, utan en öppen rasistisk handling.

Min poäng är alltså inte något i stil med ”man vet i alla fall var man har Sd”. Min poäng är att vi har att göra med strukturella problem som varken förvärras eller förbättras på grund av ett valresultat.

Förra sommaren mördades en kvinna av arabisk härkomst i Tyskland, i en rättssal där hon befann sig för att hon hade anmält en för henne främmande man som hade utsatt henne för rasism på gatan. Mannen attackerade henne och knivhögg henne till döds. När kvinnans man som också fanns där sprang upp för att försöka skydda henne sköts han ner av väktare. Av strukturellt rasistiska skäl såg de honom som ett större hotobjekt än galningen som i samma stund höll på att knivhugga hans fru.

Så gick det till, pappa fick ligga på sjukhus, barnen blev moderlösa och det väckte ilska i stora delar av bland annat Egypten som kvinnan hade en bakgrund i.

Det var också tal om att den tyska staten skulle på något sätt ta avstånd, eller be om ursäkt, beroende på hur man tolkar det, från händelsen. Det var ju trots allt en myndighet som hade låtit detta hända.

Mitt i detta gick Dick Erixon och Gulan Avci – representanter för den rumsrena högern i Sverige – ut och bröstade sig med förlegade kolonialistiska idéer om västvärldens kulturella överlägsenhet och hur det vore en katastrof om ”muslimer” fick fram att tyska myndigheter beklagade det hela, med tanke på hur dessa muslimer hade behandlat ”västerlänningar” på sin egen mark, i samband med diverse gisslandrama och så vidare.

Det är inte argumentet som i sig är särskilt chockerande, utan hur det läggs fram och i vilket sammanhang. Om ni känner er mer trygga med dessa människor än med diverse Sverigedemokrater, fine, men jag känner inte så. Och om ni ser Sds frånvaro i riksdagen som särskilt talande när det inte går att nämna en människa med icke-germanskt utseende på internet utan att det ska hagla fram motbjudande åsikter från alla fega rasister som inte vågar säga något bortom datorskärmen… Då måste jag säga att jag tänker annorlunda även på det planet.

Den här formen av rasism har funnits i landet i över 30 år. Sverigedemokrater hit och dit spelar inte så stor roll. Det är inte att deras politik är harmlös. Det är att den har funnits i olika former hela tiden.

Det som däremot är allvarligare är att högerblockets utförsäljning av Sverige kan fortsätta och att rensa upp efter det kommer i framtiden att bli ytterst svårt. När systemet väl har kommit igång blir det svårt att stoppa.

Jag kan då inte låta bli att känna viss irritation över medelklassens krokodiltårar om hur ett parti med en skev människosyn har tagit sig in i riksdagen, hur förfasligt det är med deras främlingsfientligthet, när den i nästa veva utnyttjar alla sina resurser för att hålla de resurslösa ”invandrarna” kvar i ekonomisk isolering i diverse låginkomstförorter. Så länge som man själv tjänar på det och har det najs i den ombildade hyresrätten från allmännyttan… Samtidigt som man tycker det är hemskt att de ”stackars invandrarna” inte har samma människovärde för Sd. Rinkeby Zoo.

Kort sagt, det är alltid så enkelt att ta ställning när man egentligen bara står upp för en etablerad självklarhet som inte kostar en något (bildligt talat).

Annonser

~ av hossein på 2010/09/19.

2 svar to “Status quo”

  1. Well spoken!

  2. Peace, brother.

    Men fan vad tungt det känns just nu. Vet inte vad jag ska hoppas på för att slippa detta. Känns som att folk skulle tokrösta på högerblocket av ilska om de rödgröna ordnade fram att regeringen blir nedröstad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: