Erik Saade är mörk

Jag har tidigare diskuterat min tvetydiga känsla inför begreppet blatte. Att det har sina för- och nackdelar och så vidare.

En av fördelarna är att sluta låtsas som att man är ”mörkhyad” bara för att man inte är tillräckligt ljus enligt det rasbiologiska institutets kriterier (jodå, den existerar fortfarande andligt).

Men jag skulle kanske ändå kallas för mörk av DN:s Josefine Hökerberg.

Josefine skrev en liten artikel förra söndagen om hur Saade-febern griper Sverige, som utgick från en träff med en trebarnsfamilj i Stockholm.

Eller för att använda hennes egna ord:

Eric Saade-febern har spridit sig som en löpeld genom Sverige. Den mörke ynglingen har tagit Sverige med storm och ända till final i Eurovision Song Contest.

Han är ung och han är ”mörk”. Bra sammanfattning.

Nu är det säkert någon som sitter och undrar varför Hossein retar upp sig på en sån sak. Typ ”men, Hossein… Erik Saade är ju jättepoppis just nu… Han är mörk på ett bra sätt!”.

Ehm, hmm, jo… Det är ju visserligen sant. Men Mohammed Bangura, stjärnskottet i Allsvenskan som anlände till AIK i somras, är också jättepoppis. Särskilt i Solna. Jag kan ändå inte tänka mig Johan Esk eller någon uttrycka sig på följande sätt:

Bangura har varit en enorm succé sedan ankomsten till AIK. Den mörke anfallaren bara öser in avgörande mål för sitt lag.

Det är ingen big deal, men ingår i ett större problem som är en big fucking deal, vilket handlar om att Saades aningen avvikande utseende ur ett etniskt perspektiv tydligen är ett av hans mest framträdande kännetecken. I en av landets mest respekterade tidningar.

Annonser

~ av hossein på 2011/05/22.

2 svar to “Erik Saade är mörk”

  1. Kom igen nu Hossein! Skriv!!!!!! =)

  2. Easy there, tiger. Skrev ju precis mitt första inlägg på nästan tre månader.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: